Gréckokatolícka teologická fakulta si pripomína 130. výročie založenia

26.10.2010 Prešov

Prešov 26. októbra (TASR) – Gréckokatolícka teologická fakulta Prešovskej univerzity (GTF PU) si v týchto dňoch pripomína 130. výročie založenia.
Pri tejto príležitosti dnes v úvode slávnostného zhromaždenia akademickej obce prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak posvätil zrekonštruovanú aulu a ikonu Matka Jednoty.
\"Budúcnosť cirkvi závisí v mnohom aj od vzdelaných kňazov. Aby to však nezostalo iba vrúcnym želaním, je potrebné konať konkrétne kroky. A týmito krokmi sú duchovná formácia v kňazských seminároch a intelektuálna formácia na teologických fakultách, \" povedal vo svojom vystúpení dekan GTF PU Peter Šturák.
V príhovore upozornil na medzníky historického vývoja vzdelávania duchovných východného byzantského obradu. Seminár a bohoslovecká akadémia boli v Prešove oficiálne otvorené 12. septembra 1880. Dekan upriamil pozornosť aj na 50. roky minulého storočia a neprajnosť vtedajšieho režimu voči gréckokatolíckej cirkvi. V tomto období došlo k zastaveniu činnosti seminára i fakulty. Napriek niekoľkým opakovaným žiadostiam sa ich fungovanie nepodarilo obnoviť ani na prelome 60. a 70. rokov.
Novú históriu začala GTF PU písať v roku 1990, keď bola ako bohoslovecká fakulta zaradená do štruktúry Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Košice. Po vzniku Prešovskej univerzity sa stala jednou z jej zakladajúcich fakúlt a v súčasnosti tu študuje takmer 650 poslucháčov.
Hlavným poslaním GTF PU je odborná príprava duchovných pre prešovskú gréckokatolícku metropoliu, ale aj pre eparchie mimo územia Slovenska. Okrem toho ponúka aj ďalšie odbory, ktorými reaguje na požiadavky súčasnej doby.
Účastníkom sa prihovoril aj štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jaroslav Ivančo, ktorý zaželal fakulte veľa úspechov. Verí, že fakulta sa bude tak ako doposiaľ naďalej významne podieľať na zvyšovaní vzdelanostnej úrovne, ale aj na rozvoji duchovného života v regióne a príprave kňazov na ich službu v zverených komunitách.
Pri príležitosti výročia dnes GTF PU odovzdala pamätné medaily sesterským fakultám PU a ocenenie za zásluhy pri jej rozvoji si prevzali aj niektorí pedagógovia.
Následne na slávnostnom zasadnutí vedeckej rady PU odovzdal jej rektor René Matlovič titul doctor honoris causa prešovskému arcibiskupovi a metropolitovi Jánovi Babjakovi a prvému prodekanovi Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty UPJŠ (teraz GTF PU), básnikovi a kulturológovi Jozefovi Tóthovi.
 

Vyberte región